Završi kupnju:

0 proizvoda - 0,00 kn
Košarica je trenutno prazna

0

  • 14 dnevna mogućnost povrata
  • Uništava gljivice bilo gdje na tijelu
  • 99.99% učinkovit
  • Dezinficira obuću

Što je vodikov peroksid i kako djeluje u tijelu?

Što je vodikov peroksid i kako djeluje u tijelu?

Čovjek upotrebljava vodikov peroksid već stoljećima

Vodikov peroksid je spoj koji je prisutan u prirodi i nastaje u svakoj stanici našeg tijela. Našem tijelu je neizbježno potreban. To je tvar koja ne šteti okolišu i koja se kod reakcija raspada na vodu i kisik te djeluje kao snažan antioksidans.


Za pravilno djelovanje našeg imunološkog sistema mora biti prisutan vodikov peroksid

Cijeli imunološki sustav ovisan je o dovoljnoj količini vodikovog peroksida, a kao posljedica toga i o kisiku koji nastaje iz njega. Bijela krvna zrnca koja se bore s infekcijama proizvode vodikov peroksid kao prvu obranu koju tijelo upotrijebi u borbi protiv opasnih i štetnih bakterija, virusa, kvaščevih gljivica i parazita. Vodikov peroksid je u našem tijelu prvi izvor liječenja od zaraza.

Vodikov peroksid se vrlo brzo raspada na vodu i jedan atom kisika koji kao oksidans putuje po krvi do stanica koje oksidira te ispere nečistoće.


Kada količina vodikovog peroksida padne ispod određene granice naš imunološki sustav je oslabljen i postanemo ranjiviji za cijelu listu najrazličitijih bolesti.

 Kako djeluje?

Da bi uništili bakterije, viruse i gljivice, moramo tijelu dodati kisik.

Vodikov peroksid oslobađa reaktivne proste radikale koji odmah počnu napadati staničnu membranu ciljanog mikroorganizma. Mikroorganizme uništava tako da se veže na njihovu staničnu membranu koju rastrga. Veže se i na enzim, uzrokuje njihovu denaturaciju te tako onesposobi energetski izvor stanice. Povezivanjem na njen DNK, onemogućava joj dijeljenje.

Uništava mikrobe, parazite, gljivice, bakterije i viruse skupa sa oboljelim i izgladnjelim stanicama. Zdrave stanice pomoću vodikovog peroksida dodatno ojačaju i postanu zdravije. Ali kako? Bakterije, virusi, paraziti, gljivice, plijesni, za razliku od ljudskih stanica (koje nužno trebaju kisik), dobro uspijevaju u okolini sa malo kisika. Zbog toga je potrebno tijelu dodati kisik da bi ih uništili. Mnogi tvrde, da je pomanjkanje kisika glavni razlog svih naših bolesti i oboljenja.


Što uzrokuje pjenjenje vodikovog peroksida?

Kada vodikov peroksid dođe u doticaj s enzimom koji se nalazi na ljudskoj koži, brzo se pretvori u vodu i kisik. Nastajanje kisika uzrokuje pjenjenje koje opazimo. Ali pjena/mjehurići ne dezinficiraju. Dezinfekciju provode nevidljivi hidroksilni radikali koji se tvore istvremeno te koji zaista uništavaju bakterije, viruse, gljivice, kvaščeve gljivice i parazite.Gdje sve nalazimo vodikov peroksid?

Biljke kroz korijenje upijaju vodu koja sadrži vodikov peroksid koji predstavlja važan sastojak života biljaka. Manje količine nalazimo u voću i povrću. Svježi, s vodikovim peroksidom obogaćen, nektar iz cvijeta kojeg skupljaju pčele ima antibakterijsko djelovanje. 


Na zemlju padne u obliku kiše i snijega. U jezerima, rijekama i oceanima djeluje kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo. Velike količine vodikovog peroksida nalazimo u svježim izvorima vode, ledenim izvorima i brzim tekućim vodenim tokovima.

Vodikov peroksid se prodaje i kao 30% vodena otopina. Upotrebljavaju ga za proizvodnju deterdženata, kao bjelilo, u medicini kao dezinfekcijsko sredstvo te u kozmetici.

 
Vrtlari, da li ste znali?
Svi vi koji brinete za svoj vrt vjerojatno ste opazili, ako zalijevate rajčicu po listu vodom iz slavine, da su listovi promijenili boju i da ćete time oštetiti vašu sadnicu. Zašto biljkama ne šteti kiša? Odgovor je jednostavan: jer sadrži vodikov peroksid. Kišnica koja sadrži vodikov peroksid djeluje antibakterijski. Zemljina površina bi inače odavno izgnjilila, zbog velike količine bakterija. Ako ne vjerujete – probajte!


Kemijski sastav
Kemijska oznaka vodikovog peroksida je H2O2. Molekula vodikovog peroksida se sastoji od dva atoma kisika i dva atoma vodika.

 

Koja je razlika između „ljekarničkog“ vodikovog peroksida i Powersepta?

Razlika je u učinkovitosti!

Problem vodikovog peroksida je u tome što je iznimno nestabilna molekula koja brzo reagira s organskim tvarima u okolini. Kada dođe u doticaj s česticama u zraku reagira i raspada se te tako više nije učinkovit.

Kod Powersepta vodikov peroksid je povezan sa stabilizatorima u jednu kompaktnu cjelinu te djeluje oligodinamično i katalitički. Pomoću švicarskih patentiranih stabilizatora ne raspada se spontano kao vodikov peroksid, zato djeluje duže vremena. Powersept ima rok trajanja godinu dana, morate paziti da ga držite na hladnom mjestu i da ga ne izlažete direktno na sunce.